Success story

GoLocal: hoe Stayokay haar doelgroep inspireert eropuit te gaan in eigen land

Met success stories zetten wij onze klanten in de spotlight en interviewen wij hen over hoe Instant Magazine hen helpt om hun doelstellingen te behalen. Dit keer spraken we met Stayokay en creatief bureau iMediate, over hoe zij hun lezers inspireren om eropuit te gaan in eigen land.

Stayokay is de grootste aanbieder van budgetaccomodaties in Nederland, met jaarlijks ongeveer 1 miljoen overnachtingen. De hostels van Stayokay bevinden zich op locaties in de stad, natuur, of aan het water. Ze richten zich op vier verschillende doelgroepen, namelijk gezinnen, individuele reizigers, groepen en bedrijven. Gasten kunnen er terecht voor een hapje en een drankje, vergaderingen, feesten en partijen en sommige locaties zijn zelfs uitermate geschikt voor een bruiloft.


iMediate is een contentmarketing bureau gefocust op de retail en B2B markt.

Zij helpen hun klanten dagelijks met het inrichten van de klantreis met relevante en inspirerende content.


Om de gezinnen, de individuele reizigers en kleine vriendengroepen/stelletjes aan te spreken en hen bewust te maken van alle mooie locaties, besloot Stayokay samen met iMediate het interactieve inspiratiemagazine GoLocal te publiceren. In dit interview spreken wij met Tim van den Berg van iMediate (iM) en Frank Bouwman van Stayokay (So) en lees je alles over het succes van het fenomenale GoLocal magazine.

“Intern heeft iedereen het erover hoe tof, inspirerend en mooi de publicatie is geworden. Alle aspecten van Stayokay worden op een creatieve en interactieve manier belicht.”

Frank Bouwman,
Marketingadviseur bij Stayokay

3 min.

is de gemiddelde leestijd

55%

leest door tot het eind

1.800+

lezers in de eerste maand

Introductie

Vertel ons iets over jezelf

Frank (So): Ik ben marketingadviseur bij Stayokay. In deze functie ben ik onder andere betrokken bij het opzetten van de marketingstrategie van Stayokay. Zo adviseer ik onze 22 hostels over hun lokale marketingactiviteiten en hoe ze hun markt het best kunnen bewerken. Daarnaast ben ik verantwoordelijk voor huisstijlbeheer en onderhoud ik contacten met partners en bureaus.

Tim (iM): Ik ben vormgever bij iMediate. Naast dat ik bezig met onze verschillende print-producties, richt ik me steeds meer op het opzetten en vormgeven van online magazines. Waar we eerst met name print gebruikten, gaat tegenwoordig heel veel digitaal.

De uitdaging

Tegen welke uitdaging liepen jullie aan?

Frank (So): De belangrijkste uitdaging is dat veel Nederlanders Stayokay nog niet kennen of dat ze niet het juiste beeld van ons hebben. We waren vroeger het NJHC, een jeugdherberg centrale, dus mensen die al wel iets van ons weten associëren ons vaak met herbergen zoals ze vroeger waren, met grote slaapzalen bijvoorbeeld. Daar kleeft vaak een oubollig, geitenwollen sokken imago aan.


We zijn inmiddels voor allerlei soorten doelgroepen interessant, van families, tot groepen tot het bedrijfsleven. We bieden bijvoorbeeld ook privékamers, of grote kamers voor families en je kunt een hapje en een drankje doen. Kortom, we zijn een stuk veelzijdiger dan vroeger en daar willen we mensen bewust van maken.

Welke mogelijke oplossingen hebben jullie onderzocht?

Frank (So): In het verleden heeft onze marketing- en salesmanager met iMediate samengewerkt. Dit was haar erg goed bevallen. Daarom heeft ze iMediate opnieuw benaderd voor een huis-aan-huisfolder, een digitaal magazine en een jaarverslag.


Tim (iM): Nadat Stayokay bij ons kwam met deze uitdaging, hebben we verschillende online tools bekeken waarmee digitale magazines kunnen worden gemaakt. We hebben zelfs nog even gedacht aan een bladerbare pdf als optie, met verschillende versies voor de drie doelgroepen. Dit viel snel af aangezien we een dynamische en interactieve publicatie wilden. Bladerbare pdf’s zijn simpelweg te beperkt en ouderwets, dus werd al snel duidelijk dat een digitaal magazine de juiste oplossing zou zijn.

De oplossing

Waarom hebben jullie besloten dat Instant Magazine de juiste oplossing was?

Tim (iM):Uiteindelijk zijn we bij Instant Magazine uitgekomen omdat we hier eerder fijn mee hebben gewerkt, zo hebben we een aantal jaar geleden publicaties gemaakt voor MediaMarkt. De voorbeelden die we op de website zagen spraken ons heel erg aan.

Stayokay had ook enkele voorbeelden aangedragen van digitale magazines en dit waren toevallig ook Instant Magazines! Onze ervaring was daarnaast dat het een gebruiksvriendelijke tool is, met veel creatieve mogelijkheden. De Drag & Drop-editor vond ik daarnaast interessant om eens uit te proberen. In deze editor ben je nóg vrijer in de vormgeving, dat spreekt mij erg aan.

De resultaten

Waar ligt voor jullie de grootste waarde in het gebruik van Instant Magazine?

Tim (iM): Ik vind het vooral fijn dat je een multimediale aanpak kunt gebruiken. Je kunt video’s embedden, slideshows erin verwerken, extra info in een pop-up/overlay plaatsen. Dit soort dingen kun je in een ander magazine niet kwijt, maar wel in een digitaal magazine.


Frank (So): Ik vind het een mooi en veelzijdig platform. De combinatie van elementen als video en de verschillende scroll mogelijkheden (naar beneden, link en rechts), maakt dat het interessant, creatief en dynamisch oogt. Het belangrijkste is dat wij heel blij zijn met diversiteit die Instant Magazine biedt om ons merkverhaal te vertellen.

Welke features vinden jullie het meest waardevol?

Tim (iM): Als vormgever wil ik het liefst zo veel en groot mogelijk beeld gebruiken, dus ben ik een groot fan van de features als de achtergrondvideo’s, parallax scrolling en het embedden van 360 graden views en Instagram pagina’s. Daarnaast heb ik er nog een aantal, die goed zijn voor de engagement met de lezers. Zo vind ik de directe links naar de boekingspagina’s van de hostels, de share buttons en het integreren van Google Maps erg handige features.


Frank (So): Ik vind de dynamische en interactieve elementen erg fijn. Dus de flexibiliteit van het scrollen (links-rechts en boven-beneden) en het gebruikmaken van video zijn mijn favoriete features.

Hoe reageren de lezers op de publicatie?

Frank (So): We krijgen louter positieve reacties. Onze lezers vinden het leuk leesmateriaal en vinden het magazine er zelf ook gaaf uitzien. Men wordt er enthousiast door, precies wat we willen bereiken. Intern heeft iedereen het erover hoe tof, inspirerend en mooi de publicatie is geworden. Alle aspecten van Stayokay worden op een creatieve en interactieve manier belicht.


Hebben jullie tips voor andere Instant Magazine gebruikers?

Frank (So): Het werkt enorm fijn, ziet er verfrissend uit en er is veel ruimte voor creatieve elementen en ruimte voor bewegende beelden. Het is een erg veelzijdig platform, dus ik raad iedereen aan om gebruik te maken van alle mogelijkheden die het platform biedt.

Zijn jullie van plan vaker digitale publicaties in te zetten? Zo ja, waarvoor?

Tim (iM): We gaan dit jaar nog één magazine maken en een jaarverslag die bijna online komt. Volgende jaar komen er vier uitgaven en weer een jaarverslag.


Frank (So): Per seizoen willen we een GoLocal magazine maken. De publicaties worden elk seizoen uitgebracht, maar zijn niet per se seizoensgebonden. De winter is namelijk voor sommige mensen bijvoorbeeld al het eerste oriëntatiemoment voor de zomer.

"Als vormgever wil ik het liefst zo veel en groot mogelijk beeld gebruiken, dus ben ik een groot fan van de features als de achtergrondvideo’s, parallax scrolling en het embedden van 360 graden views en Instagram pagina’s. "

Tim van der Berg,
Vormgever bij iMediate Content Marketing

Deel deze success story:

Geïnspireerd door de success story van Stayokay & iMediate?

Log direct in en begin met het creëren van jouw volgende publicatie!