Tips & tricks

Welkom op onze tips & tricks-pagina! Dit is waar onze fantastische design- en support collega’s hun expertise delen, om jouw content naar een nog hoger niveau te tillen.

Tips om jouw design te optimaliseren

Je kunt nog zo’n goed verhaal te vertellen hebben, maar als je design er niet fraai uitziet is de kans groot dat mensen het niet lezen. Besteed daarom genoeg aandacht aan de opmaak van je publicatie. Hier zijn 4 handige tips.

Tip 1: Begin met kleur

First things first. Zorg ervoor dat je jouw kleurenpalet in orde hebt. In het Theme- gedeelte van de editor, kun je gemakkelijk jouw kleuren toevoegen als swatches, zodat je die in je gehele publicatie kunt gebruiken.

Een goede regel is om minimaal drie kleurswatches te gebruiken, tenzij jouw huisstijl iets anders voorschrijft. Hierdoor ziet jouw publicatie er altijd fris uit.

Tip 2: Master the Fonts

Laten we eerlijk zijn… Van een lap tekst in lettertype Times New Roman wordt niemand enthousiast. Speel dus een beetje met de typografie. Voeg een uniek gevoel en stijl toe aan je tekst door te spelen met verschillende lettertypes, -groottes, -diktes en kleuren.

Zet een strak font in voor zakelijke communicatie en een speelse letter voor een nieuwsbrief. Denk ook aan grote koppen, dikgedrukte tekst of contrasterende kleuren. Houd je de bodytekst rustig, dan kun je spelen met titels, tussenkopjes en quotes tussen de tekst.


Hoe kies je goede fonts? Check met FontPair gemakkelijk welke van onze standaard Google-fonts goed bij elkaar passen. Kies 1 font voor je titels & subtitels en een ander font voor je platte tekst, maar pas op dat je niet met teveel stijlen varieert.

Tip 3: Size matters

Je maakt je tekst een stuk leesbaarder als je voor een goede lettergrootte kiest. Als je een nieuwe Instant Magazine creëert zijn de verschillende headings (H1, H2, H3 en H4) al vooraf ingesteld. Mocht je deze headings qua stijl of lettergrootte willen aanpassen kan dat in het Theme-gedeelte. Als je ze hier wijzigt, geldt dit gelijk voor je hele publicatie.


Voor platte tekst raden we een lettergrootte aan van minimaal 16px, maar als je dat te klein vindt kun je dat gemakkelijk verhogen naar 17 of 18. Quotes zijn een goede manier om je tekst op te breken, zodat het wat overzichtelijker wordt.

Voor quotes raden we minimaal 32px aan qua lettergrootte.


Met deze formaten weet je zeker dat je tekst altijd goed te lezen is en kun je tekst gemakkelijk in hapklare brokken opbreken met tussenkoppen. Maak ook vooral gebruik van bold en italic teksten om ergens nadruk op te leggen.

Tip 4: Speel met achtergrond- en letterkleuren

Als jouw publicatie veel longread-artikelen heeft, varieer dan vooral met achtergrond- en letterkleur in verschillende tekstblokken. Dit maakt jouw pagina een stuk beter leesbaar!

Je kunt ook nieuwe blocks toevoegen met fixed images om je tekst op te breken, of je kunt de scrollsnelheid van het achtergrondbeeld aanpassen om een prachtig parallax effect te creëren.

Laat je creativiteit los

Dat waren ze dan, een aantal handige tips & tricks om je publicaties vorm te geven. Klaar om je nieuw gevonden creativiteit los te laten in een publicatie?